joi, 20 noiembrie 2014

La ce sa ne asteptam in 2015 in categoria panourilor fotovoltaice cu pelicula subtire(thin-film) ?

In ultima perioada cercetarile privind acest tip de panouri nu au fost la fel de accentuate ca in trecut.
 Se pare ca fondurile cu capital de risc destinate noilor panouri cu pelicula subtire s-au epuizat, dar continua sa existe interes, din partea unor parti care se astepta la o crestere a acestui tip de tehnologie in urmatorii 5-10 ani.

Expedierea globala a panourilor fotovoltaice cu pelicula subtire (thin-film) intre 2010 si 2014 cu prognoza pana in 2015. Sursa: NPD Solarbuzz PV Technology Roadmap report, September 2014.

Desi datele prezentate in graficul de mai sus captureaza ceea ce s-a intamplat cu First Solar si Solar Frontier intre anii 2010-2014, este devreme sa ne dam seama daca acest trend merge mai departe. Ambii producatori sunt asteptati sa aiba succes pe piata tarii lor, dar pe viitor va conta mai mult succesul la nivel global. Iar in urma acestui lucru atentia se va indrepta spre ce vor face aceste companii inafara SUA, daca vor putea concura cu piata japoneza aflata in crestere.

Punctul culminant pentru aceasta industrie va depinde mult in urmatorii ani daca costurile de productie ale  tipului c-Si ( siliciu si non-siliciu) vor fi in contiua scadere combinata cu cresterea eficientei si puteri de alimentari mai mari.

sursa: http://www.pv-tech.org/guest_blog/whats_next_for_thin_film_solar_pv_in_2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu