marți, 16 iunie 2015

Intersolar 2015: dupa greutatea pietei europene

Vinerea a luat sfarsit expozitia celui mai mare targ din Europa la Munchen denumit Intersolar.
Cine umbla demult la aceste expozitii anuale, cu siguranta isi aminteste ca in urma cu 3-4 ani, expozantii au umplut toate cele 16 sali din locatie. Anul acesta expozitia s-a restrans in 7 sali, dintre care una a fost in legatura cu stocarea de energie, acumulatoare si baterii (B1 in poza de mai jos).
Anul acesta au fost prezenti 1002 expozanti, care reprezinta un numar nu foarte mic fata de cei prezenti in anul precedent cand au fost 1100. Dar este o scadere dramatica fata de anul 2011 cand 2286 de expozanti au fost prezenti la Intersolar.

Acest lucru demonstreaza un lucru cert: pe deoparte, piata fotovoltaica europeana nu reprezinta miezul pietei, multi producatori nici nu au venit dintre cei care sunt activi in alte parti ale lumii. Consolidarea pietei a lasat de asemenea urme: in urma cu cativa ani erau peste 500 de companii chineze producatoare care investeau frecvent, in ultimul timp numarul lor a scazut dat fiind faptul ca si la expozitie au fost prezenti in jur de 200 si este de asteptat sa mai scada in continuare pana ce s-ar putea ajunge la dominatia a in jur de 10 companii. Companiile europene au avut o scadere si mai dramatica in ultimii, doar companii ramanand capabile sa concureze cu producatorii din zona Asiei.

Expozitia de anul acesta s-a concentrat cel mai mult tot pe partea de stocare a energiei, acest lucru nefiind ceva nou deoarece in ultimii 2-3 ani a fost o parte importanta a dezvoltarii a producatorilor acum chiar punand accentul pe aceasta dezvoltare si producatorii de invertoare. Spre exemplu, cei de la Panasonic a prezentat solutii stocare optimizate pentru piata europeana, dar la multe standuri s-au putut vedea acumultoare Tesla, chiar si la standul Fronius deoarece invertoarele Fronius Symo Hybrid vor oferi controlul sistemelor Tesla.

Unul dintre atractiile expozitiei a fost nou modul fotovoltaic al celor de la LG, tehnologia speciala MonoX si Neon 2. Particularitatea celulei fiind numarul bus-bar acestea insemnand numarul de dungile orizontale in panou care conduc electronii produsi de celulele fotovoltaice. In trecut cei mai multi producatori au folosit 2 astfel de bus-bar-uri, de cativa ani incoace tehnologia cu 3 a fost cea mai des intalnita, cele cu 4 fiind mai rare. LG a facut aici pasul cel mare: 12 bus-bar-uri prind aceasta obtind o eficienta mai ridicata deoarece scade "ruta" electronului. Cu aceasta tehnologie ei produc module cu puteri intre 305-320 W ( in dimensiuni normale 1,6 x 1 m).
 Norvegienii de la REC au prezentat o solutie interesanta pentru celule care deseamea a luat un premiu. Si ei au lucrat pentru cresterea eficientei celulelor, tehnologia lor constand in taierea in jumatate a celulelor dupa aceea lipirea lor din nou cu un strat special PERC iar cu 4 bus-bar-uri pe panou iar in spate electronul trecand intr-o cutie de siguranta (junction box) si functionand ca si o conexiune.

Dintre producatorii de invertoare, anul acesta Kostal a luat premiu, si ei au dezvoltat invertoarele de marimea sistemelor rezidentiale: solutia lor este combinatia dintre un invertor cu acumulator lithium si un senzor de amper, acest senzor fiind capabil sa controleze schimbarile de consum.


In concluzie, se poate spune ca Intersolar este in continuare cea mai importanta expozitie din Europa, insa se poate vedea ca producatorii din punct de vedere al marketing-ului nu se mai concentreaza atata de tare pe Europa. Acest lucru nu este ceva surprinzator deoarece in trecut Europa a dat cea mai mare parte a pietei fotolvtaice ( in 2008-2009 a fost in jur de 80%) de atunci acest procent a scazut undeva la 25%. Insa, din acest lucru nu putem spune ca piata este in declin: in 2015 sunt asteptate noi recorduri, este de asteptat ca piata fotovltaica sa ajunga la 57GW . Acesta valoare reprezinta o crestere de 10 ori in 7 ani si de asemenea in acest an se asteapta o crestere asemenatoare sau chiar mai mare ca inainte de criza financiara. Dar din aceasta crestere deja cea mai mare parte nu vine din zona Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu