miercuri, 8 iulie 2015

Unul din zece mii: protectia contra incediu in cazul sistemelor fotovoltaice

Este o tema veche in cazul panourilor, ca ce se poate intampla in cazul unui incediu sau daca acest incediu este provocat de catre sistemul fotovoltaic. Varianta din urma ar putea aparea din cauza faptului ca este un sistem electronic poate aparea un scurt-circuit care ar putea sa provoace un incediu care ar putea acoperi intregul sistem de pe acoperis. Pe de alta parte daca incendiul nu a fost cauzat de sistemul fotovoltaic atunci panourile si cablurile raman sub tensiune care in momentul stingerii focului pot provoca probleme.

In primul rand, sa vedem care este posibilitatea ca un sistem fotovoltaic in functiune sa provoace incendiu, deoarece si un singur caz este suficient. Institutul Fraunhofer care ajuta la informatiile furnizate celor de la TUV, au facut o statistica a ultimilor 20 de ani in cazuri de incendii unde a fost montat si un sistem fotovoltaic, si din aceste intamplari cate au fost provocate de sistemul fotovoltaic in sine.
Dupa cum se poate vedea in graficul de mai sus (sursa: Photon International, mai 2013, pag. 73) in 1,3 milioane de incendii inregistrate 39 de mii au avut montate panouri fotovoltaice pe acoperis in Germania. Dintre aceste cazuri, 120 de incendii au fost cele care s-au declansat din cauza panourilor. Cercetarea a inceput in anul 2011 si s-a continuat adunarea datelor pana la inceputul anului 2014, dar acest trend de asteptat sa nu se schimbe.

In aceste 120 de cazuri, unde incediul a fost provocat de panourile fotovoltaice, probleme au fost de cele mai multe ori la conectarea cu piese necorespunzatoare sau in mod corespunzator, sau calitatea redusa a produselor, spre exemplu conectoare MC4 de calitate mai redusa, copie chinezeasca a pieselor originale de la Multi-Contact.

De asemenea au mai fost cazuri unde la montare nu s-a luat in calcul tipul de cablu potrivit neluandu-se in temperaturile iar cablurile fiind necorespunzatoare cu izolatie redusa la conectarea DC, iar din acest motiv dupa ani si din cauza temperaturile ridicate vara in special, firul neizolat corespunzator a produs un scurt-circuit. O alta problema la cabluri a mai fost in cazul acoperisurilor din tabla unde din cauza pozitionarii incorecte a cablurilor, vanturile au miscat cablurile uzand stratul exterior al cablurilor.

Daca revenim la statistica: 1 din 10000 nu reprezinta un risc prea ridicat, dar de singur acest lucru nu insemna ca nu aduce neliniste mai ales daca casa dumneavoastra este unul dintre aceste cazuri de mai sus. Nici nu mai vorbim daca este vorba si despre punerea in pericol a unei vieti umane atunci chiar si un caz este inacceptabil, de aceea este important ca cei din domeniul fotovoltaicelor sa se ocupe de protectia impotriva incendiilor, si montarea corecta a cablurilor.

Cea mai mare problema, cea a prevenirii incendiilor si in timpul incendiilor este ca pompierii sa reuseasca sa opreasca focul in siguranta in cazul in care ar lua foc intreg acoperisul. Astazi exista mai multe solutii, insa inca nu exista o solutie etalon.

In zilele noastre au aparut primele cutii de racord (modele caseta de jonctiune), care au fost luate în considerare in cablul de curent continuu pentru a putea intrerupe semnalul, iar celulele solare individuale sunt in masura sa-si indeplineasca de tensiune-mode si curent gratuit inchis. De exemplu, noua soluyie Radox, imaginea de mai jos, dar o serie de alti producători lucreaza la solutii.
  

  Deocamdata aceste solutii sunt destul de scumpe, si foarte noi, defapt chiar au decurg primele teste in fabrici care ar putea fii solutii indelungate pentru panouri.

In concluzie, putem spune ca este un lucru bun ca in sfarsit incepe sa existe o solutie care pare a fi ideala. Este de asteptat ca ca Germania si SUA sa introduca aceste solutii ca obligatorii pe viitor avand cea mai mare experienta in acest domeniu, iar urmatorul ar fi integrarea in panou a acestor solutii in momentul productiei. Deocamdata se pare exista progres in ambele directii, deci chiar daca riscul este mic, pe viitor acest mic risc va putea fi controlat in curand. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu