Stiri si noutati despre producatori de panouri fotovoltaice, invertoare si despre piata PV.
miercuri, 10 iunie 2015
Energia regenerabila a depasit energia nucleara in generarea de electricitate in Europa pe anul 2014
Aici puteti gasi si studiul original EPIA: "Global Market Outlook for Solar Power 2015-2019."
Anul trecut a fost declarat un punct de referinta pentru energia regenerabila deoarece acestea au reusit sa depaseasca energia nucleara producand mai multa putere pentru prima data.
Potrivit unui raport industrial SolarPower Europa a reiesit ca, capacitatea cumulativa solara ar putea atinge pragul de 540 GW global, pana in 2020 cu un record de 40 GW instalat in anul 2014.
SolarPower Europa (fost Asociatie Europeana a Industriei Fotovoltaice) EPIA a lansat "Predictiile globale ale pietei pentru SolarPower in perioada 2015-2019" ( Global Market Outlook for SolarPower 2015-2019) - link-ul de sus-. In acest raport, asociatia noteaza rolul cheie pe care l-au jucat fotovoltaicele in domeniul energiei regenerabile pentru a devansa energia nucleara pentru prima data in Europa.
In ultimii 5 ani fotovoltaicele, impreuna cu eolienele si gazele a fost cea mai instalata sursa de energie din Europa. Asociatia estimeaza ca o capacitate cumulativa intre 396 si 540 GW ar putea fi instalata in jurul lumii pana in anul 2020, crescand de la o capacitate de 178 GW la sfarsitul anului 2014, an in care s-a stabilit si un record de 40 GW instalat. In Europa, energia fotoltaica ar putea sa cresca cu 80% pe acesta perioada de la 88 GW la 158 GW.
SolarPower avertizeaza insa ca pentru ca acest lucru sa fie posibil, cadrele politice si planificarea pietei trebuie sa fie in loc. Daca nu, piata ar putea poticni cu doar 40-50 GW instalati. Acest lucru nu este de asteptat, dar ar putea fi nu scenariu in cazul in care suportul nu este acolo.
Stagnare in caz de neatentie
Riscurile de reglementare, in special in cazul unor masuri retroactive nu ar trebui ignorate si pot conduce la costuri de capital in toate segmentele de piata. Riscurile operationale pot fi de asemenea o amenintare in cazul in care nu va fi o combinatie potrivita de procese de certificare a componentelor si a instalatiei de calitate.
Scaderi de preturi
In ultimul deceniu au avut loc scaderi ale costurilor sistemelor fotovoltaice de pana la 75%, ca atare acest lucru ar trebui privit ca o investitie cu risc scazut de catre comunitatea financiara spun cei de la SolarPower.
Raportul merge mai departe si spune ca in multe tari europene pretul de sistem PV sunt undeva la 1 euro/ Wp pentru instalatiile de peste un MW. De asemenea scaderea preturilor de module din afara Europei au contribuit la reducerea costurilor.
Raspandirea geografica
Marcand o schimbare semnificativa in ultimii 3 ani, China (10.6 MW in 2014), Japonia (9.7 GW), si USA (peste 6.5 GW) conduc in acest moment cresterea fotovoltaica industriala, cu Marea Britanie ducand fruntea in Europa. Din cei 40 GW instalati in 2014, Europa a instalat 7 GW, din care 2.4 GW au fost instalati in Marea Britanie, Germania adaugand 1.9 GW si Franta 927 MW. In ciuda acestui fapt, Europa conduce in topul capacitatii cumulative instalate cu 88 GW.
Interesant este faptul ca exista un echilibru perfect intre utilitate-scară si instalatii solare distribuite la nivel global, a declarat SolarPower Europa acesta fiind aproximativ 20 GW fiecare in 2014. Cu toate acestea, atunci cand te uiti la piete individuale, cum ar fi Danemarca, Austria, Belgia si Elveția, spre exemplu, ele sunt alcatuite aproape in intregime de instalatii rezidentiale si comerciale.
Sectorul de pe acoperis, de auto-consum este anutat a deveni "coloana vertebrala" a dezvoltarii PV distribuite.
Inovatia tehnologica
Tehnologia de siliciu cristalin continua sa fie tehnologia solara dominanta spun cei de la SolarPower desi tehnologia de "film subtire" a ramas stabila de pe spatele muncii in tehnologia CdTe si CIGS.
In timp ce reducerea costurilor a fost scopul principal al producatorilor de echipamente, inovatia incepe sa vina din nou in prim plan, mai multe companii anuntand ca au comenzi pentru echipamente inovatoare si pentru inlocuirea liniei de productie. Parelel cu astea, o serie de noi fabrici au fost deschise in piete aflate in dezoltare, in timp ce altele au fost inchise in Europa.
Mai jos avem cateva grafice:
In acest grafic putem vedea evolutia anuala a fotovoltaicelor instalate in Europa.
In acest grafic putem observa evolutia globala anuala a instalatiilor PV.
Graficul de mai sus ne prezinta 3 tipuri de scenarii pentru urmatorii 4 ani in domeniul PV.
Acest grafic reprezinta evolutia cumulativa a instalatiilor PV din Europa.
surse poze: Global Market Outlook for SolarPower 2015-2019
sursa: http://www.pv-magazine.com/index.php?id=9&tx_ttnews[tt_news]=19768&cHash=ba0279d57b2f9e10ddf413b92b69c89c#axzz3cdlMoSKu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu