Cererea de energie regenerabila pentru producerea electricitatii a ajuns la un punct de referinta in ultimul timp. Specialistii care se ocupa de aceasta ramura au spus de ani intregi ca fenomenul general al panourilor fotovoltaice si al turbinelor eoliene pot aduce o schimbare notabila din punct de vedere al productiei electrice comparabila cu raspandirea internet-ului si a comunicatiilor. Desigur din cauza duratei de viata a sistemelor si a investitiilor aceasta perioada de tranzitie este mai lunga, mai multe decenii (30-50 de ani). Procesul inceput de 10-15 ani a ajuns in faza in care, ca marii politicieni si cei care iau deciziile au inceput sa ia in considerare strategii si se pregatesc pentru schimbare energetica in cele mai multe parti ale lumii.
Unul din punctele importante a fost raportul de la sfarsitul anului trecut al celor de la IEA ( Agentia Internationala de Energie) in care s-a semnalat ca: factorii de decizie din lume si companiile energetice au urmarit cu grija rapoartele despre tariful posibil de energii regenerabile. Insa la sfarsitul anului trecut au anutat si ei ca pana la mijlocul secolului productia de electrice din fotovoltaice va lua fata oricarei alte surse de productie. Dupa cum formuleaza articolul celor de la Bloomberg: hidrocarburile vor pierde cursa cu energia din regenerabile.
Aceasta a fost urmata de anuntului Instititului Fraunhofer din februarie, potrivit caruia productia de energie din fotovoltaice nu va fi doar cea mai mare ci si cea mai ieftina pana la mijlocul secolului in cele mai multe parti ale lumii (deoarece pretul variaza in functie de regiune, clima si de orele insorite). De adaugat ar mai fi faptul ca in unele regiuni chiar si astazi electricitatea produsa din energie fotovoltaica concureaza fara suport oferit de subventii.
Situatia dintre Russia si Ucraina si din cauza amenintarilor repetate vezi din partea Russiei, pozitia UE s-a intarit cand vine vorba de indepenta energetica fata de importul de la rusi. Potrivit studiului DNV cu un suport potrivit si o infrastructura bine realizata, 60% din productia de electricitatea necesara ar putea veni din regenerabile pana in anul 2030. Studiul noteaza ca cea mai mare provocare este pregatirea retelei, deoarece regenerabilele au nevoie de un alt tip de implementare in retea, decat energia venita din centrale mari, ele avand nevoie de o simplificare deoarece nu trebuie distribuita dintr-o centrala in locuri mai mici ci alocarea catre consumatorii locali, trebuie dezvoltat un sistem implementat pentru productie micro care se realiza prin dezvoltarea unei retele inteligente si un regulament si control bine stabilit.
EON, unul dintre cei mai mari producatori de electricitate a luat decizia la sfarsit anului trecut anuntand ca energia venita din hidrocarburi si din energie atomica, in viitor se va concentra in primul rand pe productia electricitatii din energie regenerabila. Acesta nu reprezinta doar un slogan de genul "suntem verzi" ci pur si simplu in viitor pe aceasta ramura va avea loc cea mai mare dezvoltare si afacere profitabila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu