joi, 12 februarie 2015

Solutii de stocare si de ce este important din puctul de vedere al panourilor fotovoltaice

Piata globala a fotovoltaicelor arata o crestere dinamica in lume: potrivit estimarilor celor de la NPD Solarbuzz in acest an piata globala ar putea fi de 50GW. Se astepta unele schimbari, cantitatea din Europa este in usoara scadere dar in restul lumii se intra in perioada de cresteri mari, Asia si SUA fiind pietele decesive in anii urmatori.

Insa fenomenul general privind modulele fotovoltaice ridica unele semne de intrebare. Din retelele electrice din forma actuala dupa exemplul nemtesc si alte tari europene  marje -10-20% pot gestiona din productia electricitatii dar peste un anumit punct din cauza conditiilor meteorologice ar putea aparea fluctuatii care ar trebui gestionate. Din aceasta cauza in ultimul timp stocarea si tamponarea electricitatii a devenit o tema fierbinte in afacerile solare internationale.

Germania a lucrat deja la o posibila solutionare a acestei probleme:reglementarile privind regenerabilele le-au raspandit si in cazul stocarilor, deci efectiv platesc pentru ca in perioadele de varf surplusul de energie electrica produsa de panourile fotovoltaice sa nu o trimita inapoi in retea ci sa sa fie stocata in acumulatoarele complementare aflate la casa rezidentiala. In practica asta nu reprezinta cantitea totala produsa pe timpul zilei ci un sistem de stocare mai mic care spre exemplu o parte din curentul produs intre ora 11 si ora 2 dupamasa sa fie stocat. In acest mod va exista un echilibru in alimentarea surplusului la retea si va exista o folosinta mai ridicata a puterii panourilor.

Introducerea posibilatii stocarii in acumulatoare de acuma jumate de an, a aratat o dezvoltare notabila si nu doar in Germania. Chiar acum cateva zile au anuntat americanii de la Tesla ca planifica construirea celei mai mari fabrici de acumulatoare impreuna cu japonezii de la Panasonic. Tesla in primul rand doreste sa produca pentru masinile lor electrice acumulatoare mai ieftine si cu randament mai ridicat, dar pe de alta parte, cealalata afacere a proprietarului Elon Musk este distributia, finantarea si instalarea de sisteme fotovoltaice cu numele de SolarCity. In comunicatul de presa s-a anuntat si faptul ca fabrica ce o vor construi nu se va axa doar pe masinile Tesla ci si pe dezvoltarea unor solutii pentru stocarea energiei din fotovoltaice.

In jurul lumii insa nu se construiesc doar sisteme mici rezidentiale, ci si centrale fotovoltaice de marimea MW. Iar pentru aceasta stocarea reprezinta o provocare serioasa din punct de vedere al acumulatoarelor, costurilor si a barierelor fizice. Aici ar putea intra in discutia o alta tema: gazul sintetic, sau tehnologia P2G.










Stocarea energiei electrice transformata in gaz este cunoscuta demult, de aici cel mai cunoscut fiind electroliza, obtinerea din apa a hidrogenului, si in acest fel obtinerea hidrogenului mai tarziu fara degajarea de CO2 retransformata din nou in energie. Insa prin hidrogen nu s-au putut rezolva mai multe probleme si asta deoarece stocarea este destul de greoaie si trebuie refacut un sistem nou in totalitate.

Din acesta cauza este de asteptat dezvoltarea tehnologie P2G, in acest fel productia productia de gaz metan sintetic, si gaze naturale sintetice. Avantajele gazului sintetic ar fi urmatoarele:
- fata de energia electrica, stocarea gazului este o problema deja rezolvata. De exemplu, doar in Europa fiecare tara are o capacitate considerabila de stocare a gazelor, pe baza careia se pot stoca chiar si pe cateva luni, in subterane
-poate oferi un echilibru sezonal, deoarece ajuta sistemele fotovoltaice: vara, cand productia este in surplus poate stoca si folosi in perioadele de iarna cu usurinta
-transportul de gaz este rezolvata si fara costuri ridicate: poate ajunge foarte usor in jurul Europei, si fata de pierderile care apar in cazul energiei electrice este mai eficienta
-nu trebuie infrastructura noua: tevile de gaz ajung oriunde, se poate zice ca la fiecare casa din Europa, deci nu trebuie construit un sistem nou ca si in cazul hidrogenului. In plus, folosinta gazului si chiar retransformarea in curent electric s-a format pana astazi, iar la nivel industrial este foarte bine rafinat si de o eficienta ridicata in centrale.

Nu este intamplator ca transformarea curentului in gaz si solutiilor de stocare ofera o imaginatie pentru companiile mari: furnizorii mari de electricitate (EON, EDF), producatorii (AEG, Siemens) pana la producatorii de masini lucreaza la aceasta (Audi lucreaza chiar la un concept)

Astazi asadar este un teritoriu de cercetat privind stocarea, care este de urmarit in viitor, pentru ca aici poate fi cheia in dezvoltarea regenerabilelor. Iar faza niste baze foarte bine gandite nu ar fi utila stragetia nemteasca privind totalitatea surselor de regenerabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu