vineri, 6 februarie 2015

Piata fotovoltaica ar putea creste cu 25% in restul lumii

Au aparut estimarile de anul acesta pentru piata fovoltaica mondiala.
Dupa estimarile celor de la IHS anul acesta capacitatea nou instalata va fi intre 53-57 GW, asta insemnand o crestere in procente intre 16-25%. Firme mai mari si banci fac de obicei estimari proprii si si ei dau numere asemanatoare:
Asadar dupa criza financiara din 2009, piata fotovoltaica a crescut treptat global. De notat este ca de ani intregi nu doar sprijinul UE misca piata sa creasca (chiar daca doar acest lucru se poate auzi, multe spune de politicieni). Intr-adevar cantitatea sistemelor fotovoltaice in zona europeana este din ce in ce mai pica cum putem observa in graficul de mai jos:

(sursa)
Asteptarile sunt ca cele mai multe panouri fotovoltaice in 2015 vor fi instalate de China, Japonia si SUA, iar cea mai mare crestere o va avea India, China si SUA fata de anul trecut. De asemenea cresteri importante sunt asteptate si in America de Sud in Chile dar si in Africa de Sud sau Insulele Filipine. Deci nu mai poate fi vorba despre faptul ca astazi cea mai mare crestere si dinamizare este tot in Europa pentru ca dupa cum vedem, tarile aflate in dezvoltare incep sa creasca serios.

In Europa pentru anul acesta cea mai mare crestere este asteptata in Marea Britanie dar in alte zone nu este de asteptat sa fie cresteri notabile, este de asteptat ca cifrele sa fie asemenatoare celor din anii trecuti.

Cateva schimbari de notat din punct de vedere tehnologic si de producator:
  • tehnologia monocristalina este din nou in crestere, de la 24% in 2014, la 27% pentru anul acesta
  • tot mai multe sisteme mici se vor construi,aceasta piata urmand sa creasca, iar piata centralelor fotovoltaice este in usoara descrestere
  • vanzarea invertoarelor trifazice ar creste dinamic cu aprox 31% fata de anul 2014
  • California va fi zona cea mai importanta si mai ridicata din punct de vedere fotovoltaic ajung sa produca 10% din totalul necesar din PV, depasind Germania si Italia.
  • producatorii din top 10 vor contribui din ce in ce mai mult la piata mondiala a fotovoltaicelor: de la 34% anul trecut la 45% in acest an spun cei de la IHS. De notat este faptul ca Trina, Yingli, Canadian Solar si ceilalti membri ai top 10 au anuntat ca au vandut deja productia pentru primul trimestru al anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu