vineri, 20 februarie 2015

Romania a instalat 363 MW de fotovoltaice (PV) in 2014

Romania a adaugat 363 MW in instalatii solare fotovoltaice in anul 2014. In timp ce aceasta valoare este considerabil mai mica decat in 2013, totusi demonstreaza ca Romania a devenit unul dintre cele mai atractive piete pentru investitorii in fotovoltaice din Europa.

Romania a instalat mai exact 363.181 MW de noi sisteme fotovoltaice in 2014, au anuntat cei de la Transelectrica pentru revista pv-magazine. Sisteme eoliene au fost construite in valoare de 346.16 MW de noi instalatii si in aceasta ramura conform Transelectrica.

Asadar capacitatile totale pentru sisteme fotovoltaice au ajuns la 1222.819 MW iar la sistemele eoliene au ajuns la 2952.854 MW. Sistemele noi construite in anul 2014 sunt considerabil mai mici fata de 834 MW de noi instalatii in anul 2013. Chiar si asa, Romania ramane un punct tinta pentru investitori.

Schimbarile politice incetinesc instalatiile PV

Comentand progresul Romaniei pe ramura de sisteme fotovoltaice(PV), Ciprian Glodeanu, presedintele RPIA (Asociatia Romana in Industria Fotovoltaica) a declarat celor de la pv-magazine ca "schimbarile in politica renumeratiilor pentru energia regenerabila la inceputul anului 2014 au incetinit semnificativ dezvoltarea proiectelor fotovoltaice. Daca la sfarsitul anului 2013, ANRE se astepta la inca un 1 GW de energie fotovoltaica comandata in 2014, defapt mai putin de 100 MW au fost instalate in 2014 potrivit datelor de pe pagina celor de la Transeletrica".

Renumeratia energiei regenerabile in Romania se face aplica un sistem de cotatie unde dezvoltatorii de proiecte primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt generat pe o perioada de 15 ani. Furnizorii de energie si utilizatorii industriali trebuie sa cumpere certificate bazate pe o cotatie anuala stabilita de ANRE. Prin urmare dezvoltatorii de proiecte castiga vanzand certificate si din nou cand vand electricitate.

In Ianuarie 2014, guvernul a decis sa reduca suportul pentru fotovoltaice(PV), eoliene si hidro reducand numarul de certificate verzi per megawatt. Dintre cele trei tehnologii, proiectele fotovoltaice au avut cel mai mult de suferit reducerea fiind de la 6 la 3 certificate per megawatt.

Surse de pe piata au spus pentru pv-magazine ca cea mai mare problema pentru dezvoltatori in urma schimbarii numarului de certificate verzi a fost securizarea finantarilor. Bancile nu sunt dispuse sa ofere finantari pentru proiecte ca si inaintea schimbarilor politice.

sursa: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/romania-installs-363-mw-of-pv-in-2014_100018227/#axzz3RuDZ8XRZ

UPDATE: in urma unor discutii avute cu diferite surse de pe piata fotovoltaica din Romania, din cei 363 de MW raportati de Transelectrica, o mare parte a fost defapt construita in anul 2013. Insa la sfarsit conectarea nu s-a mai realizat in 2013, in mare parte din cauza amanarilor administrative, unele si din cauza problemelor tehnice.
Transelectrica are dreptate ca pana s-a facut conectarea ale proiectelor amanate a fost 2014, de aceea au trebuit sa o calculeze pentru anul 2014.
Insa piata reala fotovoltaica (PV) in Romania, insemnand proiecte construite si finalizate in 2014, a fost undeva sub 100 MW potrivit surselor noastre.

joi, 12 februarie 2015

Solutii de stocare si de ce este important din puctul de vedere al panourilor fotovoltaice

Piata globala a fotovoltaicelor arata o crestere dinamica in lume: potrivit estimarilor celor de la NPD Solarbuzz in acest an piata globala ar putea fi de 50GW. Se astepta unele schimbari, cantitatea din Europa este in usoara scadere dar in restul lumii se intra in perioada de cresteri mari, Asia si SUA fiind pietele decesive in anii urmatori.

Insa fenomenul general privind modulele fotovoltaice ridica unele semne de intrebare. Din retelele electrice din forma actuala dupa exemplul nemtesc si alte tari europene  marje -10-20% pot gestiona din productia electricitatii dar peste un anumit punct din cauza conditiilor meteorologice ar putea aparea fluctuatii care ar trebui gestionate. Din aceasta cauza in ultimul timp stocarea si tamponarea electricitatii a devenit o tema fierbinte in afacerile solare internationale.

Germania a lucrat deja la o posibila solutionare a acestei probleme:reglementarile privind regenerabilele le-au raspandit si in cazul stocarilor, deci efectiv platesc pentru ca in perioadele de varf surplusul de energie electrica produsa de panourile fotovoltaice sa nu o trimita inapoi in retea ci sa sa fie stocata in acumulatoarele complementare aflate la casa rezidentiala. In practica asta nu reprezinta cantitea totala produsa pe timpul zilei ci un sistem de stocare mai mic care spre exemplu o parte din curentul produs intre ora 11 si ora 2 dupamasa sa fie stocat. In acest mod va exista un echilibru in alimentarea surplusului la retea si va exista o folosinta mai ridicata a puterii panourilor.

Introducerea posibilatii stocarii in acumulatoare de acuma jumate de an, a aratat o dezvoltare notabila si nu doar in Germania. Chiar acum cateva zile au anuntat americanii de la Tesla ca planifica construirea celei mai mari fabrici de acumulatoare impreuna cu japonezii de la Panasonic. Tesla in primul rand doreste sa produca pentru masinile lor electrice acumulatoare mai ieftine si cu randament mai ridicat, dar pe de alta parte, cealalata afacere a proprietarului Elon Musk este distributia, finantarea si instalarea de sisteme fotovoltaice cu numele de SolarCity. In comunicatul de presa s-a anuntat si faptul ca fabrica ce o vor construi nu se va axa doar pe masinile Tesla ci si pe dezvoltarea unor solutii pentru stocarea energiei din fotovoltaice.

In jurul lumii insa nu se construiesc doar sisteme mici rezidentiale, ci si centrale fotovoltaice de marimea MW. Iar pentru aceasta stocarea reprezinta o provocare serioasa din punct de vedere al acumulatoarelor, costurilor si a barierelor fizice. Aici ar putea intra in discutia o alta tema: gazul sintetic, sau tehnologia P2G.










Stocarea energiei electrice transformata in gaz este cunoscuta demult, de aici cel mai cunoscut fiind electroliza, obtinerea din apa a hidrogenului, si in acest fel obtinerea hidrogenului mai tarziu fara degajarea de CO2 retransformata din nou in energie. Insa prin hidrogen nu s-au putut rezolva mai multe probleme si asta deoarece stocarea este destul de greoaie si trebuie refacut un sistem nou in totalitate.

Din acesta cauza este de asteptat dezvoltarea tehnologie P2G, in acest fel productia productia de gaz metan sintetic, si gaze naturale sintetice. Avantajele gazului sintetic ar fi urmatoarele:
- fata de energia electrica, stocarea gazului este o problema deja rezolvata. De exemplu, doar in Europa fiecare tara are o capacitate considerabila de stocare a gazelor, pe baza careia se pot stoca chiar si pe cateva luni, in subterane
-poate oferi un echilibru sezonal, deoarece ajuta sistemele fotovoltaice: vara, cand productia este in surplus poate stoca si folosi in perioadele de iarna cu usurinta
-transportul de gaz este rezolvata si fara costuri ridicate: poate ajunge foarte usor in jurul Europei, si fata de pierderile care apar in cazul energiei electrice este mai eficienta
-nu trebuie infrastructura noua: tevile de gaz ajung oriunde, se poate zice ca la fiecare casa din Europa, deci nu trebuie construit un sistem nou ca si in cazul hidrogenului. In plus, folosinta gazului si chiar retransformarea in curent electric s-a format pana astazi, iar la nivel industrial este foarte bine rafinat si de o eficienta ridicata in centrale.

Nu este intamplator ca transformarea curentului in gaz si solutiilor de stocare ofera o imaginatie pentru companiile mari: furnizorii mari de electricitate (EON, EDF), producatorii (AEG, Siemens) pana la producatorii de masini lucreaza la aceasta (Audi lucreaza chiar la un concept)

Astazi asadar este un teritoriu de cercetat privind stocarea, care este de urmarit in viitor, pentru ca aici poate fi cheia in dezvoltarea regenerabilelor. Iar faza niste baze foarte bine gandite nu ar fi utila stragetia nemteasca privind totalitatea surselor de regenerabile.

vineri, 6 februarie 2015

Piata fotovoltaica ar putea creste cu 25% in restul lumii

Au aparut estimarile de anul acesta pentru piata fovoltaica mondiala.
Dupa estimarile celor de la IHS anul acesta capacitatea nou instalata va fi intre 53-57 GW, asta insemnand o crestere in procente intre 16-25%. Firme mai mari si banci fac de obicei estimari proprii si si ei dau numere asemanatoare:
Asadar dupa criza financiara din 2009, piata fotovoltaica a crescut treptat global. De notat este ca de ani intregi nu doar sprijinul UE misca piata sa creasca (chiar daca doar acest lucru se poate auzi, multe spune de politicieni). Intr-adevar cantitatea sistemelor fotovoltaice in zona europeana este din ce in ce mai pica cum putem observa in graficul de mai jos:

(sursa)
Asteptarile sunt ca cele mai multe panouri fotovoltaice in 2015 vor fi instalate de China, Japonia si SUA, iar cea mai mare crestere o va avea India, China si SUA fata de anul trecut. De asemenea cresteri importante sunt asteptate si in America de Sud in Chile dar si in Africa de Sud sau Insulele Filipine. Deci nu mai poate fi vorba despre faptul ca astazi cea mai mare crestere si dinamizare este tot in Europa pentru ca dupa cum vedem, tarile aflate in dezvoltare incep sa creasca serios.

In Europa pentru anul acesta cea mai mare crestere este asteptata in Marea Britanie dar in alte zone nu este de asteptat sa fie cresteri notabile, este de asteptat ca cifrele sa fie asemenatoare celor din anii trecuti.

Cateva schimbari de notat din punct de vedere tehnologic si de producator:
  • tehnologia monocristalina este din nou in crestere, de la 24% in 2014, la 27% pentru anul acesta
  • tot mai multe sisteme mici se vor construi,aceasta piata urmand sa creasca, iar piata centralelor fotovoltaice este in usoara descrestere
  • vanzarea invertoarelor trifazice ar creste dinamic cu aprox 31% fata de anul 2014
  • California va fi zona cea mai importanta si mai ridicata din punct de vedere fotovoltaic ajung sa produca 10% din totalul necesar din PV, depasind Germania si Italia.
  • producatorii din top 10 vor contribui din ce in ce mai mult la piata mondiala a fotovoltaicelor: de la 34% anul trecut la 45% in acest an spun cei de la IHS. De notat este faptul ca Trina, Yingli, Canadian Solar si ceilalti membri ai top 10 au anuntat ca au vandut deja productia pentru primul trimestru al anului.

luni, 2 februarie 2015

O treime din angajatii celor de la SMA vor fi disponibilizati in anul 2015


Producatorul gigant de invertoare german, SMA va reduce numarul de locuri de munca. 1600 de angajati isi vor pierde locul de munca, majoritatea fiind in Germania, motivul fiind faptul ca piata europeana continua sa dauneze profiturilor companiei.

Acest anunt a venit saptamana trecuta de la oficialii SMA, spunand ca aceste disponibilizari se vor face pana la finalul lunii iunie. Compania, care este cel mai mare furnizor de invertoare din lume in ceea ce priveste cota de piata, a anuntat in luna iulie a anului trecut ca va concedia 600 de angajati pana la finalul anului 2015, insa acest ultim anunt spune ca aproximativ o treime din angajatii SMA isi vor pierde locul de munca, cele mai multe reduceri fiind facute in Germania, 1300 de angajati.

Ultimii doi ani au afectat grav puterea SMA pe piața mondială invertor. În 2012, compania a avut 24% din cota de venituri la nivel mondial, potrivit IHS, dar în 2013 a văzut cota sa scada la doar 16% din piață.

sursa: http://www.pv-magazine.com/index.php?id=9&tx_ttnews%5Btt_news%5D=17938&cHash=6b96dda1567df9a89d944d77b00fa8f6#axzz3Q2pL8hFJ

sursa poza: http://www.pv-magazine.com/index.php?id=9&tx_ttnews%5Btt_news%5D=17938&cHash=6b96dda1567df9a89d944d77b00fa8f6#axzz3Q2pL8hFJ