luni, 5 octombrie 2015

Se formeaza o super liga - ce efect va avea acest lucru asupra pietei europene?

       Printre producatorii de panouri fotovoltaice se contureaza tot mai clar , care sunt cele mai influente companii in anii urmatori. Si se pare ca, primii sase producatori sunt din ce in ce mai separate de restul listei de top-20.

De obicei, in jurul lunii septembrie pentru a fi mai exacte anticiparea rezultatelor la sfarsitul anului, si pentru ca primele cifre pe jumatate de an au fost finalizate si facute publice, previziunile pentru al treilea trimestru au fost corecte, iar vanzarile de sfarsit de an, rezervarile de capacitate de productie se pot vedea deja mai clar.

Cei sase producatori de frunte sunt toate de asteptate sa transporte 3GW pe intregul an 2015. In timp ce, celelalte 14 companii, doar cativa producatori vor atinge valoarea de2GW, majoritatea celor din top 20 la final de an se vor invarti in jurul valorii de 1GW. (imaginea de mai jos de la pv-tech.org)

 Se vede clar si faptul ca toti cei 6 producatori se pot intari serios ( infara ce dei la Yingli care se lupta cu probleme financiare) fata de rezultatele de anul trecut. La sfarsitul anului 2015 cei mai mari patru producatori ar fi:

1. Trina Solar: cu vanzari de 5GW, in plus, in urma ultimelor update-uri - ca si singur producator ar putea sa treaca si de pragul de 5GW.
2. Jinko Solar: rezultat peste 4GW, crestere continua in ultimii 5 ani.
3. Canadian Solar: aproape de 4GW, prezenti in primii 3 in ultimii ani.
4. JA Solar: intre 3,5-4 GW, anul trecut ei au crescut cel mai mult, dar in acest an nu mai pot tine ritmul aceleiasi cresteri ca in anii precedenti.

Mai putin surprinzator, primul din lume de cativa ani, Yingli, dupa sfarsitul anului trecut, a pierdut primul loc, este abia al doilea, in acest an ar putea scadea si mai mult. Compania a fost fortata sa revizuiasca in mod repetat prognoza de vanzari asteptandu-se se pare sa cada inapoi cu 5 sau 6 pozitii panăala sfarsitul anului 2015. Cu toate acestea, nu a fost intr-adevar neasteptata stirea de la inceputul anului,cand se vorbea chiar de posibilitatea de faliment scrisa in presa internationala multi oameni renuntand la comenzi de la Yingli.

Dintre cei de 6 producatori, cei de la Trina Solar au prezentat cea mai scurta si clara prognoza pentru anul acesta, ordinea de mai sus putandu-se schimba insa pozitia de la Trina nu pare deloc in pericol.

Pe scurt, se pare ca dintre cei mai mari producatori se pare ca se consolideaza o formula Big Six, in timp ce inafara acestui grup nu se arata nici o alta producatoare care ar putea avea o creste considerala in acest an, deci piata actuala se consolideaza.

Exista putine date fiabile de la companiile mai mici, in special din partea companiilor care nu sunt listate la bursa, acest lucru facand dificil observarea situataiei financiare si reale ale pietei. Dar pe baza tendintelor actuale, este de asteptat ca multe companii mici sa se descurce din ce in ce mai greu, nu este de asteptat ca o mare parte dintre ei sa reuseasca sa supravietuiasca.

In Europa, acest lcuru ar putea crea un interes deosebit datorita faptului ca din 2016 legea privind intelegerea UE-China privind incetarea pretului minim de import petnru producatorii chinezi.  EPIA cuprinde organizatii europene fotovoltaice (redenumit Solar Power Europe)care a emis recent o notificare, prin care a cerut Comisiei UE sa fie eliminate in 2016 autorizatia panourilor fotovotalice din China. 

Marea intrebare va fi ce se va intampla cu acesti producatori mici, in cazul in care va trebui sa concureze cu cele mai bune conditii de piata reale - si, mai presus de toate ca ar putea sa nu faca fata concurentei , desfasurate in cantitati mari de panouri solare ieftine va elibera daca probabil nu va fi nici un producator care sa schimbe modulele. Cunoscand piata interna, aceasta problem va aparea la domiciliu mai devreme sau mai tarziu.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu