luni, 26 octombrie 2015

Cine are cel mai eficient modul fotovoltaic?


La inceputul lunii Octombrie cei de la SolarCity au anuntat intrarea in productie a panoului fotovoltaic cu o eficienta de 22,04%. Din fabrica americana de 100MW doar o serie mai mica va iesi deocamdata pe banda de productie.

Din capacitatea de 100MW, potrivit acestora doar o mica parte va fi folosita, ceea ce reprezinta o cantitate mica. Liderii de top pe categoria productiei de panouri fotovoltaice produc anual intre 2-4 GW, deci sunt de 20-40 de ori mai mari. Sigur ca avand capacitatea de productie mai mica este mult mai usoara obtinerea unor rezultate iesite din comun fata de situatia in care se ia in considerare productia din punct de vedere financiar si cantitate.

Insa anuntul celor de la SolarCity nu a tinut prea mult prima pagina. Pe 6 octombrie a aparut comunicatul de presa al celor de la Panasonic, ca eficienta de 22,5% reprezinta noul varf. Panasonic a achizitionat acum cativa ani ramura Sanyo care producea panouri.
Sigur ca fiecare companie producatoare de module fotovoltaice vrea sa ajunga la stiri, si sa spuna despre ei ca ei sunt cei mai buni pe domeniul lor deci este de asteptat ca sa apara alte anunturi si de la alte companii privind atingerea unor noi eficiente ale modulelor.

De la SunPower se asteapta in urmatoarea perioada privind eficienta modulelor in special din cauza stirilor mai sus anuntate, in domeniu ei sunt considerati cei mai seriosi si cei mai concentrati pe eficienta modulelor. SunPower a fost achiziontata in parte de francezii de la Total, producator gigant de ulei, deci si ei au putere si resurse disponibile pentru dezvoltare.

SunPower a anuntat pe blogul lor oficial, ca ei din 2013 produc deja panouri cu o eficienta de 21,5%, si deocamdata acestea sunt disponibile pe scara larga de comercializare, si deocamdata acestea sunt singurele panouri cu aceasta eficienta disponibile in comert. Au mai adaugat ca in cantitati mici se produc in probe module cu eficienta mai ridicata insa acestea nu sunt disponibile deocamdata la scara larga. Ei au mai mentionat ca ar dori sa pastreze concurenta eficientelor intrun "cadru sanatos".

Insa nu trebuie judecati inca nici cei de la SolarCity, chiar daca anuntul lor de mai sus a produs multe zambete pe buze, dar daca adaugam si faptul ca SolarCity este una dintre companiile detinute de Elon Musk atunci sa nu uitam ca masinile Testa sunt in totalitate electrice iar deasemenea in trecut acest fapt a fost preluat cu zambetul pe buze insa vedem ca astazi toti marii producatori de automobile au inceput dezvoltarile pe aceasta directie. Sau o a3a companie SpaceX care produce rachete, era considerata o jucarie a lui Elon Musk insa astazi aprovizioneaza rachete NASA.

SolarCity este si astazi lider in instalari in SUA, cu peste 30% din piata , dar pana acum nu s-au ocupat de productie. Dar datorita celor intamplate in ultimii ani pe ramura PV(fotoltaice) au decis sa faca pasul si spre productie. Productia inceputa acum este printre altele parte din complexul cu numele GigaWatt Factory, unde Tesla produce acumulatoarele si unde in trecut au inceput sa dezvolte stocarea energiei in acumulatoare.

luni, 5 octombrie 2015

Se formeaza o super liga - ce efect va avea acest lucru asupra pietei europene?

       Printre producatorii de panouri fotovoltaice se contureaza tot mai clar , care sunt cele mai influente companii in anii urmatori. Si se pare ca, primii sase producatori sunt din ce in ce mai separate de restul listei de top-20.

De obicei, in jurul lunii septembrie pentru a fi mai exacte anticiparea rezultatelor la sfarsitul anului, si pentru ca primele cifre pe jumatate de an au fost finalizate si facute publice, previziunile pentru al treilea trimestru au fost corecte, iar vanzarile de sfarsit de an, rezervarile de capacitate de productie se pot vedea deja mai clar.

Cei sase producatori de frunte sunt toate de asteptate sa transporte 3GW pe intregul an 2015. In timp ce, celelalte 14 companii, doar cativa producatori vor atinge valoarea de2GW, majoritatea celor din top 20 la final de an se vor invarti in jurul valorii de 1GW. (imaginea de mai jos de la pv-tech.org)

 Se vede clar si faptul ca toti cei 6 producatori se pot intari serios ( infara ce dei la Yingli care se lupta cu probleme financiare) fata de rezultatele de anul trecut. La sfarsitul anului 2015 cei mai mari patru producatori ar fi:

1. Trina Solar: cu vanzari de 5GW, in plus, in urma ultimelor update-uri - ca si singur producator ar putea sa treaca si de pragul de 5GW.
2. Jinko Solar: rezultat peste 4GW, crestere continua in ultimii 5 ani.
3. Canadian Solar: aproape de 4GW, prezenti in primii 3 in ultimii ani.
4. JA Solar: intre 3,5-4 GW, anul trecut ei au crescut cel mai mult, dar in acest an nu mai pot tine ritmul aceleiasi cresteri ca in anii precedenti.

Mai putin surprinzator, primul din lume de cativa ani, Yingli, dupa sfarsitul anului trecut, a pierdut primul loc, este abia al doilea, in acest an ar putea scadea si mai mult. Compania a fost fortata sa revizuiasca in mod repetat prognoza de vanzari asteptandu-se se pare sa cada inapoi cu 5 sau 6 pozitii panăala sfarsitul anului 2015. Cu toate acestea, nu a fost intr-adevar neasteptata stirea de la inceputul anului,cand se vorbea chiar de posibilitatea de faliment scrisa in presa internationala multi oameni renuntand la comenzi de la Yingli.

Dintre cei de 6 producatori, cei de la Trina Solar au prezentat cea mai scurta si clara prognoza pentru anul acesta, ordinea de mai sus putandu-se schimba insa pozitia de la Trina nu pare deloc in pericol.

Pe scurt, se pare ca dintre cei mai mari producatori se pare ca se consolideaza o formula Big Six, in timp ce inafara acestui grup nu se arata nici o alta producatoare care ar putea avea o creste considerala in acest an, deci piata actuala se consolideaza.

Exista putine date fiabile de la companiile mai mici, in special din partea companiilor care nu sunt listate la bursa, acest lucru facand dificil observarea situataiei financiare si reale ale pietei. Dar pe baza tendintelor actuale, este de asteptat ca multe companii mici sa se descurce din ce in ce mai greu, nu este de asteptat ca o mare parte dintre ei sa reuseasca sa supravietuiasca.

In Europa, acest lcuru ar putea crea un interes deosebit datorita faptului ca din 2016 legea privind intelegerea UE-China privind incetarea pretului minim de import petnru producatorii chinezi.  EPIA cuprinde organizatii europene fotovoltaice (redenumit Solar Power Europe)care a emis recent o notificare, prin care a cerut Comisiei UE sa fie eliminate in 2016 autorizatia panourilor fotovotalice din China. 

Marea intrebare va fi ce se va intampla cu acesti producatori mici, in cazul in care va trebui sa concureze cu cele mai bune conditii de piata reale - si, mai presus de toate ca ar putea sa nu faca fata concurentei , desfasurate in cantitati mari de panouri solare ieftine va elibera daca probabil nu va fi nici un producator care sa schimbe modulele. Cunoscand piata interna, aceasta problem va aparea la domiciliu mai devreme sau mai tarziu.